20 Şubat 2023 Pazartesi


Genel kültür, eğitim, tarih, bilim, teknoloji gibi konular hakkında izleyenlerin boşa zaman geçirmemesi, aksine kendisine bir şeyler katmasını hedeflemekteyim.

Arnavut olup enderunlu değildir; mimar kasım ağa'nın damadıdır. gençliğinde mehterhanede zurna çaldığı için zurnazen olarak tanınmıştır. kapıcıbaşılıkla devlet hizmetine girdi. Küçük hüseyin paşa'nın yerine vezirlikle rumeli beylerbeyi oldu(1649). daha sonra başdefterdarlığa getirildi (1650). Padişaha sunduğu ve sadaretin kendisine verilmesini belirten arizanın sadrazam melek Ahmed paşa'nın eline geçmesi üzerine defterdarlıktan azledildi (eylül 1650). bir ay sonra tayin edildiği karaman valiliğinde iki yıl kadar kaldıktan sonra ikinci defa defterdarlığa getirildi (eylül 1652). nisan 1653'te temeşvar valiliğine, bir yıl sonra da bozcaada muhafızlığına atandı. kara murad paşa'nın sadrazamlığında kaptan-ı deryalığa yükseldi. tasarruf tedbirleriyle israfı önledi ve donanmanın gelirlerini arttırdı. menekşe kalesini venediklilerin muhasarasından kurtardı.

 Bir takım entrikalarla sadrazamlığın kendisine verilmesini sağladı (şubat 1656). sipahiler kendisini istemedikleri için dört saat sonra azledilince kaptan-ı deryalıkta kaldı. bir ay sonra Erzurum valiliğine gönderilerek İstanbul'dan uzaklaştırıldı (mart 1656).




0 yorum:

Yorum Gönder

Medyalar

Haber Ekspres

Blogg TR

Magazinler